Sprekers

Biografie Hans Steenbergen

 

Ellen Willems (1974) schrijft over eten en drinken voor dagblad De Gelderlander. Wekelijks gaat ze eten in een Gelders restaurant en beschrijft ze haar bevindingen in de recensierubriek Over de Tong. Daarnaast schrijft ze een column en reportages over haar passies moestuinieren, koken en natuur. Ellen woont in de Achterhoek met haar man en drie zonen.

Foto : jan ruland van den Brink

 

Joris Van Voorthuizen

In 1971 ben ik geboren in Lunteren, De Gelderse Vallei. Als echte buitenjongen en afstammeling van de bakkers- en houthakkersfamilie Van Voorthuizen verraste ik met een carrière in het bedrijfsleven. Via Vodafone, KPN en omzwervingen in Brussel en Maastricht ben ik in 2010 teruggekeerd naar mijn roots in Lunteren. En dan bedoel ik ook echt mijn roots die liggen in 1880, waar het bakkersleven van mijn voorouders begon. Mijn opa Teunis was de laatste bakker in de familie.

Als liefhebber van lekker en gezond eten zette ik in 2010 de eerste stappen in deze voor mij nieuwe sector op boerderij van mijn schoonfamilie, de makers van de beroemde Remeker kaas. Daarna heeft meesterbakker René van der Veer van De Veldkeuken mij het ambacht van zuurdesembakker bijgebracht.

Sinds 2015 heb ik in een oude garage in Nederwoud bij Lunteren mijn eigen bakkerij. In de bakkerij draait alles om natuurlijke smaakontwikkeling. Alle broden worden met de hand gevormd en  gebakken op een stenenvloer. Het mooiste vind ik de laatste fase voordat ze de oven in gaan. Met een mesje snijd ik ieder brood in en geef ze hiermee een unieke signatuur mee. Het resultaat blijft altijd genieten. Heerlijk geurend en smakend natuurbrood.

 

 

 

Emile van der Staak

De plantenkennis van een botanist zet Emile in in zijn eigentijdse keuken, die hij bestempelt met de term “botanische gastronomie”. Het menu word bepaald door de streek en het seizoen. Alles om de gast een beter besef te geven van tijd en plaats. Groente spelen de hoofdrol in de botanische keuken van Van der Staak. Vlees en vis zijn slecht begeleiders. De creativiteit die Emile in zijn gerechten verwerkt, vinden zijn oorsprong in de natuur. Iedere week brengt de chef een bezoek aan het voedselbos. Om de seizoenen in zich op te nemen en de natuur te proeven. “Een moment van bezinning en inspiratie”.

 Jan Dirk van der Voort

Vanaf ongeveer 1650 wordt de grond van de boerderij beheerd door de familie Van de Voort. Deze grond ligt aan de Postweg, precies waar deze weg de Lunterse Beek kruist. De familienaam ‘Van de Voort’ is ontstaan uit deze kruising, omdat een voort een doorwaadbare plaats in een beek is.

PETER EN JAN DIRK

De huidige boerderij is gebouwd in 1925. In dat jaar bouwde Peter van de Voort de boerderij voor zijn zoon Jan Dirk, die in dat jaar trouwde. Een jaar later werd een zoon geboren, die weer Peter heette. Deze Peter werd de vader van Jan Dirk, de huidige boer op De Groote Voort, die ook weer een zoon heeft die Peter heet.

DE GESCHIEDENIS

Voor 1925 verpachtte overgrootvader Peter (1869-1942) het bedrijf. Zijn zoon Jan Dirk (1901-1977) was vooral vergaderboer en besteedde veel werk uit. Zoon Peter (1926-2013) was de eerste die zelf dagelijks ging melken en hij leidde de boerderij door het tijdperk van kunstmest en toenemende mechanisatie. Hij introduceerde de Jersey-koe zowel in Nederland als op het bedrijf – een gouden greep voor de volgende generatie.

De huidige boer Jan Dirk (1957) richtte zich in eerste instantie op efficiëntie door schaalvergroting en hogere productie. Een klein deel van de melk werd vanaf 1985 verwerkt tot Jerseykaas met als naam Remeker. Vanaf 1991 is het bedrijf biologisch gecertificeerd.

Kort daarna nam Irene (vrouw van Jan Dirk) deel in het bedrijf. Vanaf 2004 worden de dieren niet meer onthoornd en er wordt geheel antibioticavrij gewerkt. Inmiddels is zoon Peter (1987) toegetreden tot de maatschap en is Irene vergaderboerin geworden.